Строго је потребно водити рачуна о личној безбједности као и о безбједности самог добра које се фотографише.

Процјењује се да око 2,3% територије Босне и Херцеговине чине сумњива минска подручја и да је 60% минских поља регистровано. Врло је важно клонити се означених минских поља и других сумњивих локалитета. Такође, имајте на уму да су поплаве и непогоде из 2014. године утицале на појаву клизишта и помјерање ознака указивања на минска подручја. Клоните се и напуштених објеката.

Локалне институције и организације могу Вам дати више информација о безбједности територија под њиховом надлежношћу. Постоје и многобројне организације које имају организоване туре и утврђене безбједносне руте за посјету природних и културних добара.

Организациони тим апелује да се не посјећују ризична мјеста и подручја.  Сваки поступак који је у супротности са овим апелом чините на Вашу одговорност.

Више информација о минском стању на сајту Центра за уклањање мина у БиХ: http://www.bhmac.org/.

Пазите на споменике!

Било да је ријеч о природним или културним споменицима, веома је важно пазити  на своју безбједност али и на сигурност самог добра. Немојте се пети на гране дрвећа, нити их ломити. Немојте брати лишће ни плодове биљака. Имајте на уму да се према нашим прописима под заштићеним добром подразумијева добро и његова непосредна близина.

Многа историјска непокретна добра су у крхком стању и могу се лако оштетити или уништити. Потребно је да водите рачуна да не нарушите изглед споменика, нити га оштетите на било какав начин.

Несавјесним односом према културном добру можете угрозити и своју безбједност.

Не угрожавајте животиње!

Природна добра су станишта многих животиња. Водите рачуна да приликом фотографисања не угрозите дом животиња. Немојте их ометати и њиховим активностима. Животиње могу постати агресивне уколико се осјете угрожено. Пазећи на животиње и њихово станиште уједно пазите и на своју безбједност.

КОВИД-19

Организациони тим Викимедијине заједнице Републике Српске апелује на све учеснике да се придржавају препорука и наредби Републичког штаба за ванредне ситуације у вези са пандемијом КОВИД-19.