Жири се јавности посебно обратио у поводу проглашења побједничких фотографија овогодишњег фото-конкурса Трагом душе 2018. 

Викимедијина заједница Републике Српске са великом пажњом одабрала је стручни жири који је састављен од еминентних стваралаца из области уметности, архитектуре, фотографије и сликарства:

  • Драган Проле (МФ АУФБиХ, ЕФИАП/п)
  • Милорад Кашћелан (ЕФИАП/б, МФ АУФБиХ)
  • Душан Миленковић (Мастер, Факултет примјењених умјетности у Београду - модул Фотографија)
  • Мишо Филиповац (Докторант на Факултету примјењене умјетности у Београду)
  • Милош Петковић (Магистар архитектуре)
  • Љубиша Маленица (ВМЗРС).

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

-Стручни жири - Трагом душе 2018-

 

Драги наши,

 

Са великом одговорношћу привели смо и ово такмичење крају и одабрали најбоље - или одличне од врло добрих. Признаћемо вам да избор није био лак, али резултати гласова нашег еминентног жирија говоре у прилог следеће.

Кроз овај јединствени пројекат приказана је велика ризница националног блага и обогаћен опус наше фото-базе.  Знамо да је феномен трагања за инспирацијом увек био непознат, али нас посебно весели чињеница да сте у овом такмичењу сви ви стварали подједнако ажурно инспиришући се првенствено својом домовином и анализирајући каква она у бити јесте, каква је била и како се мења. Својим ангажовањем сте покренули многа питања, али и забележили одговоре за све оне који им буду приступали путем интернета, што на крају и јесте циљ овог конкурса.

Уметничко око није ствар већ инструмент који посредством објектива бележи и чува све нама битне драгоцености. Надам се да је љубав према стваралаштву, па и патриотизам, оно што нас је све окупило да негујемо културу и дамо симболички остврт на оно што имамо, негујемо и како данас дишемо и растемо…

Жири је све своје одлуке донео једногласно, анонимним гласањем и до коначног пребројавања поена. Како и сам конкурс носи назив Трагом душе, трагали смо за душом и уметничким сагледавањем, докученом слободом и модерним изразом. Бирали смо материјал који је другачији - у боји, кадру, ликовности и ангажовању да прикаже целовитост мисли. Надам се да смо у томе успели и помогли у вашој даљој професионалној афирмацији и раду.

Драго ми је да у доба саврмених технологија, љубав према класичном уметничком медију - фотографији не јењава, а посебно према мотивима које сте бележили мислећи да су баш они прави. То је добар пут, пут трагања где нас душа води. Желим вам да све наредне фотографије бележите као излив емоција и константне посвећености каква је и овде пристутна. Поносни смо на број приспелих фотографија, као и промоцију и публикацију истих.

Председник жирија

Мишо Филиповац
МА сликарства