„Вриједност љепоте је у бескрајној разноликости видова у којима нам се јавља. У томе је и њена оплемењујућа снага и њена највећа драж.” (Иво Андрић)

Драги наши креативци,

Већ дуги низ година се трудимо да рационално сагледамо сав приспели материјал и донесемо не тако важну одлуку само за нас, али свакако битну за заједницу Викимедије, друштва и шире. Хвала Вам на свим приспелим фотографијама, које су срж једне сада већ велике фото-базе и које сачињавају део културног наслеђа Републике Српске. Можда су наша очекивања и превазиђена с обзиром да сте нас убедили да је свет слике око нас увек и изнова инспиративан и да се трагањем за савршеним кадром, бојом, ликовности, можемо присетити која све културна богатства и наслеђа имамо, волимо и ценимо и никад не заобравимо. Да се у тренутцима суноврата и лудила присетимо ко смо, одакле долазимо и сретнемо са самим собом.

Убедили сте нас чему све ово и да ли вреди?! Убедили сте нас да је свет око нас ЗАУВЕК вредан забелешке, готово налик сликарском сагледавању стварности, кадрираног пејзажа, у овом случају кичицу је заменио фотографски апарат и одвео нас корак ближе и јасније у сва та засањана подручија домовине. Надам се да смо тематски успели да ВАМ не само наметнемо задатак, већ помогнемо у бољем перцепирању вредности док обилазите историјско-географске локалитете…

Жири је све своје одлуке донео једногласно, анонимним гласањем и софтверским пребројавањем до коначног исхода. Како и сам конкурс носи назив Трагом душе, трагали смо за душом и уметничким приступом, докученом слободом и савременим изразом. Одабрали смо најбоље од добрих, трагајући за компактним садржајем и размишљањем. Драго нам је да у доба саврмених технологија, љубав према класичном уметничком медију - фотографији не јењава. Поносни смо на разноликост приступа - у томе лежи оплемењујућа снага и њена највећа драж, у шта нас упућује и мисао са почетка текста.

Ви од живота извлачите инспирацију за свој рад и доказујете тачност тврдње да је: „фотографија све-свет око нас ”. А, нешто доброг десило нам се и ове године. Тим поводом хвала на учешћу у пројекту о људима, природи, животу и тој 2019. години. Све то у толико сјајних фотографија.
Браво.

Председник жирија
др. ум. Мишо Филиповац