Биографије чланова жирија

Драган Проле

МФ АУФБиХ, ЕФИАП/п

Креативном фотографијом бави се од 1991. године. Учествовао је на 590 колективних изложби код нас и иностранству  и освојио преко 320 награда и признања. До сада је имао 19 самосталних изложби у земљи и иностранству. Излагао је на свим континентима. Пет година у континуитету најуспјешнији је аутор у Асоцијацији за умјетничку фотографију БиХ .

Један је од оснивача највеће фотографске изложбе у Босни и Херцеговини  - БАЊА ЛУКА САЛОН.

У Асоцијацији за умјетничку фотографију Босне и Херцеговине носилац је звања Мајстор фотографије, и на функцији је FIAP liaison officer-a за Босну и Херцеговину.

Предсједник је умјетничког савјета АУФБиХ.

Као наставник и инструктор фотографије учествовао је у реализацији 50 курсева фотографије  и неколико креативних радионица.

Координатор и ментор на међународним фотографским пројектима за младе (Young Photographers of the World)  од 2013. до 2017. године.

Код међународне фотографске организације ФИАП има звање ЕФИАП платина.

Члан је Универзитетског фото кино клуба из Бања Луке.

Милорад Кашћелан

ЕФИАП/б, МФ АУФБиХ

Милорад Кашћелан је  рођен 15.11.1962. године у Котору. Фотографијом се бави од 1984. године, када постаје члан Фото клуба  Студент из Подгорице.

Од 1987. године члан је Универзитетског фото кино клуба из Бања Луке и тада почиње  са излагачком активношћу. До сада је излагао на преко 690 колективних изложби фотографије и освојио 155 награда и признања. Уз то, био је и члан жирија на близу 60 изложби фотографија.

У Асоцијацији за умјетничку фотографију Босне и Херцеговине носилац је звања Мајстор фотографије (МФ АУФБиХ), као и звања ЕФИАП/б код Међународне федерације за фотографску умјетност (ФИАП).

Као наставник и инструктор фотографије био је један од предавача на преко 50 курсева фотографије и на више креативних фото радионица.

Jeдан је од оснивача највеће фотографске изложбе у Босни и Херцеговини – БАЊАЛУЧКОГ САЛОНА ФОТОГРАФИЈЕ.

До сада је имао 16 самосталних изложби.

Душан Миленковић

13650452_10210161164364539_412762889_nДушан Миленковић је рођен 1987. године у Крагујевцу. Завршио је Прву крагујевачку гимназију 2006. Основне академске студије завршио је на Филолошко-умјетничком факултету Универзитета у Крагујевцу, на Унутрашњој архитектури 2012. године.
Мастер студије, модул Фотографија, завршио је на Факултету примјењених умјетности у Београду.
Претежно је ангажован у домену модне фотографије, гдје је и остварио успјешне и дуготрајне сарадње са великим бројем модних брендова и дизајнера - Alek Zira, Darko Kostic Couture, Драгана Огњеновић, Ellesse, Hugo Boss, Jagger, Jagger Junior, Jagger Girl, Klasa, Unique Sports Time, Luna, Марија Станковић, Марина Ерић, Milk&Cookiez, Mona, Mona Man, Rish, Стефановић Златара, TFY, AK models, Valentino, Владимир Лазаревић; kao i časopisa - ELLE, Базар, Svet&Style, Haute Coiffure Francaise, Hello, MOOD, FAAR и индивидуалаца.

Бави се и портретном, рекламном и event фотографијом, где је сарађиваао са ELLE, Базар, Global Foods, Devon Works, ID Academy, Калуђерка ракија, Westchark.
Излагао групно и самостално у земљи и иностранству. 2006. освојио прву награду часописа REFOTO на конкурсу Светлост и сенке за фотографију Након буђења.

Мишо Филиповац

13621426_10210161185965079_2066264670_oРођен је 1987. године у Бајиној Башти. 2006. завршио је Умјетничку школу у Ужицу, смјер конзерватор културних добара. Дипломирао 2010. (одсјек зидно сликарство) на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу. 2011. завршио је мастер студије. Запослен на предмету Цртање и Акт, као доцент ФИЛУМ-а, Крагујевац. 2019. одбранио докторат на Факултету примјењене умјетности у Београду и стекао звање Доктор примењених уметности и дизајна.

Члан УЛУС-а од 2012. Самостално излагао двадесет пута. Учесник је бројних ликовних колонија као и преко 100 групних и интернационалних изложби. Нека од дјела се налазе у приватним колекцијама, музејским и галеријским збиркама и институцијама.

Од 2016. су о њему писали Политикин Базар, Илустрована Политика, подгорички Монитор, Ликовни живот, Глорија, подгорички Дан, Данас, сарајевско Ослобођење, Нин, Политика, Аха магазин, Оригинал магазин, Недељник, Le Monde Diplomatique.

Паралелно са умјетничким дјелатностима бави се илустрацијом и ентеријером. Сарађивао са многим домаћим брендовима и именима из свијета моде, умјетности и филма као асистент фотографа и стилиста.

Живи, ради и ствара у Београду.

Милош Петковић

Рођен 26.03.1987. године.  Након завршене Гимназије „Јосиф Панчић“ у Бајиној Башти, школовање наставља на Архитектонском факултету „Черноризец Храбар“ у Варни гдје успјешно завршава студије и стиче стручно звање Магистар архитектуре.  

Радио као 3D аниматор на неколико пројеката у Србији. Од 2014. ради као архитекта туристичког комплекса Андрићград у Вишеграду у оквиру чега је пројектовао неколико зграда и тргова.

Између осталог,  пројектовао и Интернационални веслачки центар за потребе Балканског првенства у веслању.

Радоје Елез

Радоје Елез рођен 1961. године у Обљу, Калиновик. Фотографијом се бави од 1975. године. У протеклом периоду излагао на преко 150  колективних изложби у БиХ и свијету.

Имао четири самосталне изложбе. Добитник више награда и похвала.

Члан управног одбора Асоцијације за умјетничку фотографију БиХ (АУФ БиХ) и координатор за рад са младима АУФ БиХ.

Кандидат Мајстора Фотографије за умјетничку фотографију БиХ (КМФ АУФ БиХ).
Носилац звања: Инструктор фотографије АУФ БиХ.
Члан Фото Кино Клуба Требиње, чији је предсједник управног одбора.

ТВ сниматељ - запослен у Радио Телевизији Републике Српске.
Живи у Требињу.