Биографије чланова жирија

 

Драган Проле

МФ АУФБиХ, ЕФИАП/п

Креативном фотографијом бави се од 1991. године. Учествовао је на 590 колективних изложби код нас и иностранству  и освојио преко 320 награда и признања. До сада је имао 19 самосталних изложби у земљи и иностранству. Излагао је на свим континентима. Пет година у континуитету најуспјешнији је аутор у Асоцијацији за умјетничку фотографију БиХ .

Један је од оснивача највеће фотографске изложбе у Босни и Херцеговини  - БАЊА ЛУКА САЛОН.

У Асоцијацији за умјетничку фотографију Босне и Херцеговине носилац је звања Мајстор фотографије, и на функцији је FIAP liaison officer-a за Босну и Херцеговину.

Предсједник је умјетничког савјета АУФБиХ.

Као наставник и инструктор фотографије учествовао је у реализацији 50 курсева фотографије  и неколико креативних радионица.

Координатор и ментор на међународним фотографским пројектима за младе (Young Photographers of the World)  од 2013. до 2017. године.

Код међународне фотографске организације ФИАП има звање ЕФИАП платина.

Члан је Универзитетског фото кино клуба из Бања Луке.

 

Милорад Кашћелан

ЕФИАП/б, МФ АУФБиХ

Милорад Кашћелан је  рођен 15.11.1962. године у Котору. Фотографијом се бави од 1984. године, када постаје члан Фото клуба  Студент из Подгорице.

Од 1987. године члан је Универзитетског фото кино клуба из Бања Луке и тада почиње  са излагачком активношћу. До сада је излагао на преко 690 колективних изложби фотографије и освојио 155 награда и признања. Уз то, био је и члан жирија на близу 60 изложби фотографија.

У Асоцијацији за умјетничку фотографију Босне и Херцеговине носилац је звања Мајстор фотографије (МФ АУФБиХ), као и звања ЕФИАП/б код Међународне федерације за фотографску умјетност (ФИАП).

Као наставник и инструктор фотографије био је један од предавача на преко 50 курсева фотографије и на више креативних фото радионица.

Jeдан је од оснивача највеће фотографске изложбе у Босни и Херцеговини – БАЊАЛУЧКОГ САЛОНА ФОТОГРАФИЈЕ.

До сада је имао 16 самосталних изложби.

 

Душан Миленковић

 

13650452_10210161164364539_412762889_nДушан Миленковић је рођен 1987. године у Крагујевцу. Завршио је Прву крагујевачку гимназију 2006. Основне академске студије завршио је на Филолошко-умјетничком факултету Универзитета у Крагујевцу, на Унутрашњој архитектури 2012. године.
Мастер студије, модул Фотографија, завршио је на Факултету примјењених умјетности у Београду.
Претежно је ангажован у домену модне фотографије, гдје је и остварио успјешне и дуготрајне сарадње са великим бројем модних брендова и дизајнера - Alek Zira, Darko Kostic Couture, Драгана Огњеновић, Ellesse, Hugo Boss, Jagger, Jagger Junior, Jagger Girl, Klasa, Unique Sports Time, Luna, Марија Станковић, Марина Ерић, Milk&Cookiez, Mona, Mona Man, Rish, Стефановић Златара, TFY, AK models, Valentino, Владимир Лазаревић; kao i časopisa - ELLE, Базар, Svet&Style, Haute Coiffure Francaise, Hello, MOOD, FAAR и индивидуалаца.

Бави се и портретном, рекламном и event фотографијом, где је сарађиваао са ELLE, Базар, Global Foods, Devon Works, ID Academy, Калуђерка ракија, Westchark.
Излагао групно и самостално у земљи и иностранству. 2006. освојио прву награду часописа REFOTO на конкурсу Светлост и сенке за фотографију Након буђења.

 

Мишо Филиповац

 

13621426_10210161185965079_2066264670_oРођен је 1987. године у Бајиној Башти. 2006. завршио је Умјетничку школу у Ужицу, смјер конзерватор културних добара. Дипломирао 2010. (одсјек зидно сликарство) на Филолошко - умјетничком факултету у Крагујевцу у класи професора Зорана Ивановића. 2011. завршио је  мастер студије. Запослен на предмету Цртање, Цртање и сликање, као асистент ФИЛУМ-а, Крагујевац. Докторант на Факултету примјењене умјетности у Београду и АЛУ у класи Владимира Величковића. Члан УЛУС-а од 2012.  Живи, ради и ствара на релацији Београд-Крагујевац. Самостално излагао седамнаест пута. Учесник је бројних ликовних колонија као и преко 90 групних и интернационалних изложби. Нека од дјела се налазе у приватним колекцијама, музејским и галеријским збиркама и институцијама. У 2016. су о њему писали Политикин Базар, Илустрована Политика, подгорички Монитор, Ликовни живот, Глорија, подгорички Дан, Данас, сарајевско Ослобођење, Нин, Политика, Аха магазин, Оригинал магазин. Паралелно са умјетничким дјелатностима бави се илустрацијом и ентеријером. Сарађивао са многим домаћим брендовима и именима из свијета моде, умјетности и филма као асистент фотографа  и стилиста.

Награде, похвале:

Похвала - 2008. XIV изложба акварела, Галерија Културни центар Шабац;
Прва награда - Новембар 2008, VII изложба портрета, Галерија Културни центар Шабац;
Откупљен рад 2008, XV  мини арт сцена, Галерија Сингидунум, Београд;
Награда - 2009, XV бијенале цртежа Србије, Галерија Дом културе Студентски град, Нови Београд;
Награда  ФИЛУМ-а 2009. за остварене резултате у области сликарства, Крагујевац;
Награда  ФИЛУМ-а 2009. за најбољег студента, Крагујевац;
Награда - 2009. за најбољег студента, Регионална Привредна Комора, Ужице;
Награда - 2010. за најбољег студента,  Службени гласник Републике Србије;
Стипендиста  2010. Фонда за младе таленте Републике Србије Доситеја;
Похвала - 2011. за цртеж, Ужички регионални ликовни салон,  Градска галерија Ужице;
Похвала - 2015. Салона уметности за цртеж, Центар за културу Ковин.

 

Милош Петковић

 

Рођен 26.03.1987. године.  Након завршене Гимназије „Јосиф Панчић“ у Бајиној Башти, школовање наставља на Архитектонском факултету „Черноризец Храбар“ у Варни где успјешно завршава студије и стиче стручно звање Магистар архитектуре.  

Радио као 3D аниматор на неколико пројеката у Србији. Од 2014. ради као архитекта туристичког комплекса Андрићград у Вишеграду у оквиру чега је пројектовао неколико зграда и тргова.

Између осталог,  пројектовао и Интернационални веслачки центар за потребе Балканског првенства у веслању.

 

 

 

ВМЗРС: Супервизор


Љубиша Маленица

 

Рођен 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршио у Источном Сарајеву. Додипломске студије завршио при факултету политичких наука универзитета у Сарајеву, смјер Политологија, док је магистарско звање стекао при смјеру Међународни односи и дипломатија, успјешном одбраном рада „Геополитика Византијског царства у периоду од 963. до 1176.“

Као један од најбољих студената магистарског студија при факултету Политичких наука награђен признањем „Сребрна значка“ Универзитета у Сарајеву.

Активно се бави писањем и до сада има више објављених чланака из области међународних односа и политике, те неколицину  објављених кратких прича из жанра фантастике и научне фантастике.

У сарадњи са Удружењем студената историје „Др Милан Васић“ и пројекта очувања културног насљеђа Срба у БиХ „Племенито“, учествовао у превођењу већег броја чланака, повеља и писама са српског на енглески језик.

Дјелује у оквиру Викимедијине заједнице Републике Српске од њеног почетка као један од оснивача и ГЛАМ координатор за пројекте из дате области. Најпознатији пројекти на којима је учествовао су: „Значајни Срби Сарајева“, „Вики библиотекар у Републици Српској“, „Трагом Душе“ те организација годишње конференције ВМРС „Wikimedia Start Republika Srpska”.

Учествова у већем броју конференција и семинара везаних уз дипломатију, политику, екологију те је представљао Викимедијину Заједницу Републике Српске на већем броју међународних догађаја организованих од стране Викимедијине Фондације и локалних подружница.