Природна и културна добра представљају важан дио сваког друштва и дио су колективне свијести сваког народа. У Републици Српској постоји више стотина споменика о којима се врло мало зна. Сачувајмо насљеђе од заборава!

Трагом душе је фото-конкурс који за циљ има популаризацију културних и природних добара Републике Српске и унапређење доступности ризнице културног и историјског насљеђа земље на интернету. Фотографије ће бити објављене под условима слободне Creative Commons лиценце. На тај начин се фотографије добара Републикe Српске придружују концепту отвореног и слободног знања и образовања.

Правила

  • Трагом душе је фото такмичење отворено за сваког;
  • не постоје ограничења у погледу броја послатих фотографија - такмичари се чак охрабрују да пошаљу што већи број својих фотографија;
  • потребно је да фотографија представља детаљ, дио или цјелину културног или природног добра са списка;
  • свако природно и непокретно културно добро има свој јединствен(и) ИД наведен у списку, који је потребно навести при слању фотографија. Правилно навођење ИД-а осигурава учествовање Ваше фотографије у фото-конкурсу;
  • све фотографије морају да буду Ваше ауторско дјело и њиховим слањем сагласни сте да се оне објаве под условима CC 4.0 лиценце;
  • уколико имате фотографије добара старијег датума, можете и њих послати на конкурс, под условом да оне нису раније објављиване.

Више о списковима у засебном дијелу.

Више о правилима у засебном дијелу.

Трајање конкурса

Да би фотографије биле квалификоване за такмичење и могле да учествују у конкурсу, неопходно је да их пошаљете у периоду од 1. августа (00.00.01) до 30. септембра 2020. године (23.59.59).

Награде

Стручни жири ће одлучити о побједничким фотографијама у двије категорије: природна добра и непокретна културна добра. Двадесет најбољих фотографија ће бити у конкуренцији за освајање шест вриједних награда у укупном фонду од 2.400,00 конвертибилних марака.

Више информација у дијелу о наградама.

Имате питање?

Уколико имате питања или сугестије за организациони тим посјетите страницу за контакт.