Prirodna i kulturna dobra predstavljaju važan dio svakog društva i dio su kolektivne svijesti svakog naroda. U Republici Srpskoj postoji više stotina spomenika o kojima se vrlo malo zna. Sačuvajmo nasljeđe od zaborava!

Tragom duše je foto-konkurs koji za cilj ima popularizaciju kulturnih i prirodnih dobara Republike Srpske i unapređenje dostupnosti riznice kulturnog i istorijskog nasljeđa zemlje na Internetu. Fotografije će biti objavljene pod uslovima slobodne Creative Commons licence. Na taj način se omogućava njihovo slobodno korišćenje, čime se fotografije dobara Republike Srpske pridružuju konceptu otvorenog i slobodnog znanja i obrazovanja.

 

Pravila

  • Tragom duše je foto takmičenje otvoreno za svakog;
  • Ne postoje ograničenja u pogledu broja poslatih fotografija. Šta više, takmičari se ohrabruju da šalju što više svojih fotografija;
  • Potrebno je da fotografija predstavlja detalj, dio ili cjelinu kulturnog ili prirodnog dobra sa spiska;
  • Svako prirodno i nepokretno kulturno dobro ima svoj jedinstven(i) ID naveden u spisku, koji je potrebno navesti pri slanju fotografija. Pravilno navođenje ID-a osigurava učestvovanje Vaše fotografije u foto-konkursu;
  • Sve fotografije moraju da budu Vaše autorsko djelo i njihovim slanjem saglasni ste da se one objave pod uslovima CC 4.0 licence;
  • Ukoliko imate fotografije dobara starijeg datuma, možete i njih poslati na konkurs, pod uslovom da one nisu ranije objavljivane.

Više o spiskovima u zasebnom dijelu.

Više o pravilima u zasebnom dijelu.

Trajanje konkursa

Da bi fotografije bile kvalifikovane za takmičenje i mogle da učestvuju u konkursu, neophodno je da ih pošaljete u periodu od 1. avgusta 2017. (00.00.01) do 30. septembra 2017. godine (23.59.59).

Nagrade

Stručni žiri će odlučiti o pobjedničkim fotografijama u dvije kategorije: prirodna dobra i nepokretna kulturna dobra. Dvadeset najboljih fotografija će biti u konkurenciji za osvajanje šest vrijednih nagrada u ukupnom fondu od 2.400,00 konvertibilnih maraka.

Više informacija u dijelu o nagradama.

Imate pitanje?

Ukoliko imate pitanja ili sugestije za organizacioni tim posjetite stranicu za kontakt.